Matkustaminen

(Juttu on julkaistu jäsenlehden numerossa 2/2017)

Ulkomailla matkustettaessa olisi hyvä olla mukana englanninkielinen tiedote sairaudesta ja lääkkeistäsi, mieluummin vielä lääkärin allekirjoituksella ja/tai leimalla varustettuna. Tiedote auttaa sinua lentokentän turvatarkastuksessa, varsinkin jos kuljetat pistosvälineitä, mutta myös silloin jos sairastut matkakohteessa.

Yhdistyksen nettisivuilta, kohdasta ”tulostettavat materiaalit”, löytyy tällainen kaikille aivolisäkesairauksille suunniteltu ”matkalle mukaan”-tiedote, jonka jokainen täyttää itse tai täytättää lääkärillään. Jos sinulla on englanninkielinen SOS-koru tai -kortti, myös ne kannattaa ottaa aina matkalle mukaan.

Hyvä turva matkalle on myös matkavakuutus, joka kattaa myös olemassa olevan sairauden hoidon matkalla. Matkavakuutuksen tarjoajalta kannattaa varmistaa asia etukäteen.

Kaikkia lääkkeitä kannattaa ottaa mukaan ainakin ylimääräisen viikon määrä, sillä koskaan ei tiedä mitä tapahtuu. On hyvä varmistaa jo ennen matkaa, että ylimääräisen määrän ottamisen jälkeen lääkkeitä jää myös riittävästi kotiinpaluun jälkeiselle ajalle. Erityisesti kortisonilääkkeitä on hyvä varata kahdenkin ylimääräisen viikon annos, jotta sinulla on lääkettä riittävästi, jos joudut nostamaan annostasi reissussa.

Kortisonikorvaushoitopotilailla on hyvä olla mukana ensiapuna Solu-Cortef sekä pistosvälineet. Jos lentokentän turvatarkastuksessa kysytään kannatko mitään terävää, mainitse että sinulla on injektioneula ja ruisku lääkettä varten, esitä myös tiedote sairaudesta ja lääkkeistäsi sen todisteeksi. Huomioithan myös lämpimiin maihin matkustettaessa, että Solu-Cortef tulee säilyttää alle 25 asteessa.

Kasvuhormonilääkkeet tulee yleensä säilyttää kylmässä. Huomioithan tämän matkustaessa (pieni kylmälaukku) sekä perillä kohteessa (hotellihuoneessa jääkaappi). Varmista myös onko kasvuhormonia sallittua viedä kohdemaahan.

Huolehdi, että kaikissa lääkkeissä on sinun nimesi ja pidä ne mukanasi koko matkan ajan. Lääkkeet on hyvä kuljettaa käsilaukussa tai käsimatkatavaroissa siltä varalta, että matkalaukut hukkuvat.

Eri aikavyöhykkeiden yli matkustettaessa kannattaa suunnitella etukäteen, mieluiten oman lääkärinsä kanssa, miten lääkkeidenotto kannattaa ajoittaa. Jet lag, eli aikaerorasitus, voi olla rankka erityisesti kortisonikorvaushoitopotilaille, myös sen huomioimisesta kannattaa keskustella oman lääkärin kanssa jo ennen matkaa ja suunnitella lisäkortisonin ottaminen.

9.6. ilmestyneessä IT-lehdessä on myös aiheena matkailu.