Endokrinologisista sairauksista etenkin diabetes ja lisämunuaiskuoren vajaatoiminta aiheuttavat riskin akuutin sairastumisen yhteydessä. Tähän mennessä kertyneiden tietojen perusteella valtaosalle potilaista COVID-19-virus aiheuttaa suhteellisen lievän sairauden, joka ei aiheuta hengenvaaraa potilaille, joiden perussairaus on hyvässä hoitotasapainossa. Sairaalaan tulee hakeutua, jos hyvästä kotihoidosta huolimatta yleistila huononee, esiintyy oksentelua tai hengenahdistusta.
Epidemia kiihtyessä saatetaan joutua siirtämään perussairauksien kontrollikäyntejä, ja hoidonohjauspalvelut voivat ruuhkautua.
Suomen Endokrinologiyhdistys suosittelee, että tässä vaiheessa epidemiaa potilaat varmistavat, että kotona on riittävästi perussairauden lääkkeitä sekä kipu- ja kuumelääkettä, reseptit ovat uusittuna ja kuumetaudin aikaiset perustaudin kotihoito-ohjeet ovat hyvässä muistissa.
Ohjeita
- Hydrocortison-korvaushoitoa saavat potilaat voivat kerrata akuutin sairauden kotihoito-ohjeet sivulta Endokrinologiyhdistyksen verkkosivuilta kohdasta ”Addisonin kriisin ehkäisy”.
- Insuliinihoitoista diabetesta sairastavat voivat kerrata akuutin sairauden kotihoito-ohjeet Diabetestalon sivuilta.
- Riskiryhmien suojaamisessa noudatetaan THL:n ja maan hallituksen ohjeita: THL: Ajankohtaista koronaviruksesta COVID-19
- Euroopan Endokrinologiyhdistys päivittää myös ohjeita, joita voi seurata yhdistyksen verkkosivuilla.
Keskeistä virukselta suojautumisessa on hyvä käsihygienia ja ihmismassojen välttäminen. Matkustamista tulee välttää.
Koska virukselta suojautumista varten ei pääsääntöisesti kirjoiteta sairauslomaa riskiryhmille, terveydenhuoltoa ei tule kuormittaa suojautumista varten tehdyillä sairauslomapyynnöillä, jotta terveydenhuollon voimavarat voidaan keskittää sairastuneiden riskiryhmien turvallisen kotihoidon tukemiseen tai sairaalahoitoon.
Riskiryhmien suojaamisessa noudatetaan THL:n ohjeita ja suojaustoimista neuvotellaan ensisijaisesti oman työnantajan ja työterveyshuollon kanssa.