Terveisiä harvinaistoimijoiden tapaamisesta

Invalidiliitto järjesti joulukuun alussa harvinaistoimijoiden tapaamisen Tampereella. Yhdistyksemme oli hienosti edustettuna peräti viiden hallituslaisen ja jäsenen voimin.

Viikonlopun aikana saatiin vinkkejä osallistumismahdollisuuksista, kuultiin harvinaistoiminnan nykytilasta ja työstettiin tulevaa työpajoissa. Tapaaminen alkoi tutustumisella, turvallisen tilan luomisella ja aiheeseen virittäytymisellä. Invalidiliiton tapahtumissa on hienoa, että turvalliseen tilaan kiinnitetään erityisesti huomiota. Jokainen saa olla aidosti oma itsensä ja tulla sellaisena kuin on. Heti ensi minuuteista lähtien saa kokea olevansa omien joukossa, ja yhteenkuuluvuuden tunne kantaa vielä kotiinlähdön jälkeenkin. Joukkoon mahtuu aina hyvinkin erilaisia persoonia, mutta kaikki ovat yhtä suurta perhettä.

Kuulimme Invalidiliiton Jenniltä ja Tanjalta, että osallistumismahdollisuuksia on monia. Oman mielenkiinnon ja osaamisen mukaan voi vaikkapa kirjoittaa blogitekstejä, olla mukana messuilla ja tapahtumissa, toimia sairaaloissa vapaaehtoisena tai osallistua toiminnan suunnitteluun tai arviointiin. Tapoja on monia, ja pienikin teko silloin tällöin riittää.

Sellan jäsenen Sanna Ruotsalaisen osana opintojaan luotsaamassa Sitran tulevaisuustaajuus-työpajassa pääsimme visioimaan, miltä maailma näyttää vuonna 2050. Mitä, jos maailma olisi aidosti yhdenvertainen? Mitä, jos kipuja ei olisi? Mitä, jos kaikkiin sairauksiin olisi keksitty parannuskeino? Ratkaisuja kysymyksiin ei onneksi tarvinnut löytää. Loppuviimein olemme itse vastuussa siitä, että asiat muuttuvat. Pienikin askel vie eteenpäin, ja jokainen voi tehdä jotakin. Tulevaisuuden visiointi ei ollut ihan helppoa, mutta kun uskalsi heittäytyä kaikkein hulluimpienkin ideoiden vietäväksi, saimme aika mahtipontisia visioita aikaan. Päivän päätteeksi jatkoimme luovan toiminnan työskentelyä samalla tulevaisuusteemalla, ja saimme ainakin hyvät naurut itse piirtämistämme, kuvitteellisista harvinaisinstituutin työntekijöistä.

Sunnuntaipäivän työpajassa pääsimme vielä ihan konkreettisesti suunnittelemaan harvinaisuuden tunnetuksi tekemistä. Helmikuussa vietetään jälleen kerran harvinaisten sairauksien päivää, ja Invalidiliitto osallistuu siihen somekampanjalla. Ei paljasteta enempää, mutta ryhmämme tuotoksia tullaan näkemään silloin.

Hyvin suunnitellun sisällön lisäksi tapaamisen parasta antia oli verkostoituminen, uusien ja vanhojen tuttavuuksien tapaaminen sekä virkistäytyminen. Kannustamme lämpimästi kaikkia mukaan toimintaan, omien voimavarojen puitteissa, vaikka pienelläkin panoksella. Tehdään yhdessä harvinaisille parempi tulevaisuus.

Teksti ja kuva: Katja Moilanen